Friday, June 3, 2016

Cara Mengatasi Sakit Tulang, Paha, Pinggang dan Pinggul Semasa Hamil





Nak kongsi cara melegakan sakit tulang paha, pinggang dan pinggul semasa hamil!

Macam magic!

Hari tu buat keja dari pagi sampai ke malam. Hampir sepanjang masa berdiri. Pinggang dan kaki pun terasa lenguh. Tapak kaki pula berdenyut-denyut. Selalunya, bila dah macam tu, the next day after bangun dari tidur akan rasa sakit lenguh satu badan, Betul tak?

Tapi ajaibnya, kali ni badan tak rasa lenguh pun! Malah, masa nak bangun dari tidur, saya boleh bangun dengan mudahnya tanpa rasa sakit. Tak seperti selalu, walaupun hari sebelumnya tak buat banyak keja, still kena mengiring ke kanan, then perlahan-lahan cuba bangun dengan bantuan tangan sebab bahagian paha rasa lenguh. 

Setiap hari sejak mula hamil masuk trimester kedua, rasa lenguh di paha, pinggang dan pinggul. Tu tandanya janin semakin membesar dan berat. Tapi... Alhamdulillah.. setelah mencuba ikhtiar ni, tubuh pun dah kembali cergas dan tak sakit-sakit.

Nak tahu rahsianya?? hehehe..... Tak sabar nak kongsi dengan anda semua juga.. Saya baru saja mula consume Ostematrix Shaklee. Tak sangka sungguh kesan sakit-sakit tulang belulang boleh berkurang dalam masa 3 hari!!

Mulanya, sekadar mencuba, Tapi tak cuba kita takkan tahu kan?


Ostematrix SHAKLEE

Dah lah setiap kali pegi klinik Nurse mesti pesan tak boleh urutlah... tak boleh sapu minyak gosok lah.. banyak sungguh list pantang semasa hamil. huhu.. Walhal, kita hari-hari tahan sakit satu badan. So, kita carilah ikhtiar. Tak boleh itu ini... kita cari yang selamat, sesuai dan dibolehkan!

Cara paling selamat, minum susu banyak-banyak.

Tapi susu saja kadang-kadang tak cukup, sebabnya kita kena makan makanan yang mengandungi sumber Vitamin D untuk membantu penyerapan khasiat kalsium. Saya pula, dah cuba minum 3 jenis susu ibu (Anmum, Enfamama & entah jenama apa lg 1) tapi tak sesuai dengan tubuh. Sakit perut mencucuk-cucuk dan cirit birit selepas minum. Terpaksalah minum susu Nespray yang tak ada khasiat tambahan khusus untuk ibu hamil.

haaa... selain daripada Ostematrix, Shaklee juga menawarkan set ibu hamil. Bagi ibu-ibu mengandung, sangat digalakkan mengambil supplement ini. Dah terbukti sangat baik untuk para ibu mengandung.


Berbanding dengan ubat-ubatan yang diperoleh dari klinik ibu, set hamil Shaklee ni sangat sesuai terutamanya orang macam saya sebab bau ubat klinik tu agak kuat. Baru terhidu saja pun dah rasa mual. Apatah lagi paksa makan, muntah baliklah jawabnya... huhuhu...  

Okey sayang sayang sekalian, kalau berminat dengan produk Shaklee ni, boleh saja hubungi saya. Pm tau.. mana tau dapat harga diskaun.. hihi


Nurul Amani

whatsapp/sms/call: +6 013 5414548
email: amani048@gmail.com





Wednesday, June 1, 2016

DIY Tabung Duit



Nak menabung? Tapi harga tabung pun dah membuatkan rasa nak menabung tu terbantut. Hahahaha! (lawak perli diri sekejap)

Pasang niat nak menabung untuk baby yang masih dalam kandungan ni.. Then, pergi lah jenjalan di pekan.. Tersinggah pula di sebuah kedai buku. Nampak tabung katak comel ja.... tapi harga... Amboi! RM8.00! Baik duit tu masuk tabung daripada guna beli tabung kan?? Kalau sehari menabung RM1, dah rugi bajet menabung 8 hari. uhuhuhu..

Maka bermulalah misi buat DIY tabung untuk future baby. Target untuk beli katil baby. Nak beli 2 bijik sebab saya tinggal 4 hari di rumah mak.. 4 hari rumah husband. Jadual tu akan berulang-ulang sepanjang masa selagi husband masih bekerja. Takkanlah nak usung katil baby tu ke sana ke mari kan? hohoho.

Sebelum ni simpan dalam bekas kontainer aiskrim crispy tu... sebab takda bahan sangat nak hias. Tapi husband tengok pun tak ada selera nak menabung, Hahaha...

So, let see....

Pusing kiri kanan depan belakang dalam rumah, tengok kalau-kalau ada harta yang boleh digunakan dalam misi DIY. Haaa! jumpa lah jugak lebihan wallpaper jenis sticker. Ambil gunting dan gam, kemudian tampal saja.




Taraaaaa.... maka jadi lah tabung DIY saya. Dari kontainer aiskrim jadi tabung.. simple yet very usefull!

Cost? Kira zero lah kan.. sebab guna lebihan barang di rumah. Lain lah kalau korang pegi beli aiskrim crispy tu semata-mata nak buat tabung. Adeh! hahaha.


Nota tumpang sekaki: Jomm kreatifkan minda bersama Omega Guard Shaklee.. hihihihi. baik untuk minda yang memang pelupa macam saya khusunya masa mengandung ni.