Sunday, December 18, 2016

PINJAMAN PENDIDIKAN: adakah anda seorang peminjam?

(http://www.mstar.com.my/berita/berita-semasa/2016/12/15/ptptn-ccris/)

Kalau kita perhati, selain pelajar yang mendapat tajaan, majoriti pelajar universiti merupakan peminjam tabung pendidikan. Kenapa ibu bapa seolah olah mewajibkan anak anak mereka untuk membuat pinjaman pendidikan?

Pendapat saya sebagai ibu, adalah menjadi tanggungjawab orang tua untuk memberi pendidikan yang terbaik untuk anaknya. Itu pun jika ada ibu bapa berkemampuan. Saya cadang untuk buat saving RM100 sebulan sejak anak lahir.

Cuba lihat,

RM100 x 12 bulan x 18 tahun = RM21,600

See? Dah boleh bayar yuran penuh universiti untuk 6-8 semester pembelajaran. Kalau yuran study 8 sem saya dulu, boleh sangat bayar dengan plan saving mcm ni. Siap ada lebih lagi.

Tapi tak tahu lah 18 tahun akan datang. Cuma, memang tak ada ruginya kita mula buat tabung pendidikan anak kita. Kalau rasa2 mind set tu dah set yg anak perlu bayar sendiri yuran pengajian tinggi dorg, suruh anak buat pinjaman dengan kita. Takdalah interest tinggi nak bayar. 😁😁

Itu bagi yang mampu. Yang tak mampu nak buat macam mana? Atau yang anak ramai? Atau yang dapat anak sekaligus kembar enam? Bukan kah sesak nafas nak menabung?

Haaaa.. yang tu korang kena kerja keras buat income part time. Cari peluang untuk cari wang tambahan.

Paling mudah, buat online bisnes. Bisnes macam saya, modal tak sampai pun RM100 untuk pelaburan seumur hidup. Cuma peruntukan sedikit masa daripada kesibukan harian anda untuk buat promosi online. InsyaAllah boleh jana sampai ribu riban sebulan jika komited.

Bukan untuk anak saja. Ini semua untuk kesenangan kita juga... kan?

Ibu ibu bapa bapa plan macam mana untuk pembelajaran masa depan anak2? Kongsi sikit. Manatau boleh ikut.😊



Your Trusted Shaklee Distributor,
Amani Waldin
013 541 4538

#tsunamishaklee #shakleeamani #infoamani #proG20

Friday, December 16, 2016

Rumpai Laut Tiada Kolagen



Saya ada terbaca artikel dari web DrZubaidi yang mana Dr Mariani Abd Hamid (UTM) mengatakan bahawa rumpai laut tiada kandungan kolagen sepertimana yang diwar-warkan oleh kebanyakan orang terutamanya di Sabah.

Rasanya ia terkenal beberapa tahun lalu sampaikan ramai yang berebut beli. Siapa tak nak nampak muda dan cantik kan? Saudara mara saya sendiri ramai yang mengesyorkan untuk makan rumpai laut sebagai sumber kolagen. Saya dan keluarga sendiri suka makan rumpai laut. Lagipun, rumpai laut ni memang sedap!! Tambah dengan limau, lada dan perasa dah cukup menyelerakan. Opps.. hehe.

Kolagen ni sebenarnya adalah protein yang berfungsi sebagai 'pelekat' dalam badan. Tubuh kita ni mengandungi lebih daripada 25 kolagen semulajadi. Semakin meningkat umur, semakin berkuranglah kolagen dalam tubuh, terutamanya bila umur melebihi 20-an. Sebab tu, kulit boleh mula berkedut seawal umur 25 tahun! Pengambilan tambahan kolagen daripada sumber semulajadi boleh membantu melambatkan proses penuaan kulit serta mengukuhkan 'pelekat' dalam tubuh.

Nak ditekankan kembali, tiada kolagen dalam rumpai laut ni. Bagaimanapun, ia tak merbahaya untuk dimakan dan diminum kerana ia juga mempunyai banyak khasiat lain. Malah digunakan secara meluas dalam industri kosmetik dan perubatan.

Khasiat Rumpai Laut:

Mengandungi vitamin, mineral, asid amino, beta karotein dan protein yang tinggi. Ia mampu membantu mengekalkan mahupun mengaktifkan proses pembentukan dan penghasilan kolagen dalam kulit. Rumpai laut hijau mengandungi protein yang tinggi. Rumpai laut jenis merah mempunyai kepentingan ekonomi yang mana ia merupakan sumber bahan mentah bagi pengekstrakan karagenan. Karagenan ni lah yang selalu disalah anggap sebagai kolagen oleh orang ramai.

Kalau rumpai laut tak ada kolagen, mana pula nak dapat kolagen yang sangat banyak manfaatnya? Sebelum tu, saya kongsi sedikit khasiat kolagen.

Kebaikan kolagen:
Kulit akan nampak lebih tegang, putih, melicinkan kulit dan pori yang lebih halus. Kolagen juga memberikan rambut lebih lebat, sihat, lembap dan bermaya. Selain tu, ia juga untuk tulang yang lebih kuat. Selain tulang memerlukan kalsium, tulang juga perlukan kolagen. Ini untuk memberikan manfaat kepada sendi di mana tulang turut memerlukan kolagen supaya lebih kuat dan tidak mudah koyak.



Sumber kolagen semulajadi yang terbaik boleh didapati melalui pengambilan Collagen Shaklee. Haa.. yang ni baru lah real kolagen! Bukan setakat kolagen biasa, ia adalah yang terbaik.


Nak kolagen?


Anda berminat untuk mendapatkan produk Shaklee atau ingin mengetahui lebih lanjut berkenaan produk Shaklee? Bolehlah hubungi saya. Bagi setiap pembelian produk Shaklee, anda layak mendapat konsultasi secara percuma:-
  
SMS/whatapps: 013-5414548 (amani) 
Shaklee ID: 122839
Emel: amani048@gmail.com